Sunday, September 28, 2008

Eid ul-Fitr

DSC07147 - Photo Hosted at Buzznet



Mengingati Yunus a.s. adalah mengingati gelap perut Al-Noon, ikan besar yang menelan baginda. Yunus waktu itu tak punya siapa-siapa kecuali Tuhan. Bersedih dan sesal, Yunus berdoa – ‘Tiada Tuhan selain Engkau, Maha Suci Engkau. Sungguh, aku termasuk orang-orang yang zalim.’ Ternyata kedukaan Yunus itu sebuah sesalan kesilapan-kesilapan lalu yang mampu menjemput belas Tuhan. Lalu di hujung bulan rahmat ini, barangkali kita seperti Yunus – mahu keluar dari kegelapan.

Maaf zahir batin. Semoga Allah menerima amal daripada kita semua – Taqabbal Allahu Minna wa Minkum...

14 Comments:

Anonymous Ammar Roslizar said...

same la kita, maaf gak ye..

p/s:awat lame tak post blog? ramai terutama ana memerlukan pencerahan tulisan dr enta =)

2:57 PM  
OpenID elbaeraqy said...

ana quote kata-kata enta di blog ana erk..tapi ada link enta

2:34 AM  
Blogger fatinazmin said...

This comment has been removed by the author.

8:38 AM  
Blogger ismifatinazminmansor said...

eid sa'id

8:59 AM  
Blogger Naufal Jailani said...

salam~

khaifa haaluk ya akhi?? Eid Mubarak!! Minal 'Aidin wal faizin.. Barakallhu fiik..

lama ana ternanti-nanti entry yang baru.. mungkin kerana kesibukan belajar dan dakwah.. insyaAllah ana memahami..

jemput-jemputlah ke blog ana..

4:26 PM  
Blogger Hadi Mahdi Muhtadi said...

eid mubarak. kullu am wa antum bikhair. Taqaballahu minna wa minkum solehul a'mal. A Happy and blessed Eid to you. May Allah accept our good actions. Ramadhan is our bencehmark. Ikhlas http://muhammadaimansalmi.blogspot.com/

5:42 PM  
Blogger Siti Yusrina Nadihah Binti Jamaludin said...

Salam akhi...moga masih dalam 'afiat iman dan islam hendaknya...Amin...Eid mubarak from Queensland...taqabbalallahu minna wa minkum...

Once again..a short and concise entry but with deep thoughts....Allahu a'laam...doakan ana dan sahabat-sahabat di sini...

10:04 PM  
OpenID elbaeraqy said...

huhu...kenape didelete komen ketige tu? biarlah dibacai oleh khalayak..supaya kita belajar dari kesilapan...huhu..ye ke?

ape2 pon kpd yg lain, as a muslim (even human being), bila kita ckp tentang "social mission", its not kita mulakan dengan listkan rights, tapi dengan construct minda dengan sense of responsibility..

yeah, tanggungjawab dtg dulu dari hak, rite? =) wallahualam

jadi, mari sama2 (terutama saye) ihsan dalam berblog dan berkomen =)

9:06 AM  
Blogger cikgu_eya said...

errr.... mungkin tak sesuai di sini tp tak der ruang lain utntuk berkomentar. Mohon nak link blog nta dalam blog ana yer.
ana masih ikan bilis jek dalam dunia maya neh. minta tunjuk ajar.
syukran2...

eid mubarak

12:32 AM  
Blogger Hafez Iftiqar said...

Ammar, sibuk di wad gila... Tu yg lama tak tulis tu. Dipersilakan ambil apa-apa yang bermanfaat utk disebarluaskan bro :)

fatin, mudah2an eid di mesir bagi makna baru dalam hidup, insyaAllah :)

naufal, alhamdulillah... baik2 saja. cuma sekarang hidup padat ujian. Semoga sukses juga dalam pelajaran dan hidup.

Hadi, minna wa minkum taqabbal ya kareem... I wish you all the best in your life, here & hereafter, insyaAllah :)

Yus... thanks for reading the entry. Hope you guys have a great life in Queensland, insyaAllah.

Ammar, tak apa2 kalau penulistu rasakan perlu. :)

Cikgu eya, you're more than welcome to do so. Literally, no one is minute in this world, you're always someone to someone else :) Keep up your good work insyaAllah :)

6:48 PM  
Blogger idia_idawsa said...

subhanallah bro... cun gambar... compliments to the cameraman tangan tak goyang :)

5:27 PM  
Anonymous muzem said...

fez, salam aidilfitri..

12:18 AM  
Blogger Hafez Iftiqar said...

Compliments to Aidi Aswadi yang tekejut tengok api neraka di tebing Yarra...

Muzem, salam aidilfitri bro :)

6:05 AM  
Anonymous Anonymous said...

anta dah x menulis??

7:46 AM  

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home